Campion la polo, a înlocuit boala cu performanţa

23 Jul 2015 8:00

Dintr-o cameră a unui apartament modest din Bucureşti, se poate visa. Chiar şi atunci când medicii îţi spun, copil fiind, că ai scolioză. Astăzi, la 12 ani, Alex Răducu Dincă reprezintă unul dintre cele mai promiţătoare talente pentru poloul românesc, ceea ce i-a adus o nouă bursă în cadrul “Jurnalului de fapte bune”.

de Gabriel Peneş

“Eu n-am luat medalie! Şi n-am primit ciocolată!!!”. Plânsul celui mic umple întregul apartament al familiei Dincă. Răducu e tot un suspin, iar nefericirea din ochii lui nu are alinare. Era anul 2010 când se întâmplau toate acestea, iar copilul de atunci avea abia 7 ani şi nu reuşise mare lucru la primul lui concurs de înot.

De atunci însă, Răducu a câştigat zeci de medalii şi multă ciocolată ca premii. De fapt, chiar şi atunci obţinuse deja o mare, o uriaşă victorie: cea asupra unui început de scolioză. “Crescuse foarte rapid, stătuse strâmb la grădiniţă, iar coloana i se deformase”, rememorează tatăl băiatului, el însuşi suferind de spondilită. Mai era o soluţie. Sportul, înotul. Printr-un prieten de familie, Răducu ajungea la Clubul Sportiv Şcolar 1 unde, chiar dacă nu a câştigat de la început medalii şi ciocolată, aşa cum şi-ar fi dorit, a dovedit un talent nativ pentru înot.

La 12 ani, înalt ca bradul

“L-am aruncat în bazin şi instinctiv a îneput să calce apa şi să dea din mâini în stil bras”, şi-aduce aminte şi Sile Stoica, antrenorul de atunci şi de acum al băiatului. Apoi, “conducta” cu medalii s-a deschis şi Răducu s-a bucurat de zeci de astfel de recompense, mărturie a talentului, dar şi muncii lui din ultimii 5 ani.

La stilul bras, dar şi la liber sau mixt era aproape imbatabil la categoriile lui de vârstă. Dar înotul era doar încălzirea pentru trecerea către polo, acel sport care, cel puţin la ultima olimpiadă, a dat României singura participantă la sporturile de echipă. Acel sport unde, chiar şi cu suişuri şi coborâşuri, încă reuşim să ne batem de la egal la egal cu cele mai mari forţe din lume. Din 2014, Răducu este una din marile speranţe pentru viitorul acestui sport la noi în ţară. E deja titular în echipa CSS 1 Bucureşti, în compania unor alţi copii talentaţi, dar care sunt cu un mai mare decât el.

baschet2

 

Dar, la 12 ani, Răducu are deja 1,75 metri înălţime, e puternic şi, mai ales, determinat să devină cel mai bun. Şi chiar dacă la ultimul campionat naţional, încheiat recent la Oradea, au terminat pe locul 2, Răducu s-a făcut, încă o dată, remarcat. Iar acum are mari şanse de a fi selecţionat în lotul naţional de copii – primul pas major către celelalte loturi naţionale, apoi, peste câţiva ani, către cel de seniori. Pentru asta luptă, pentru asta munceşte, pentru asta face zilnic 3 ore de antrenamente complexe, chiar dacă mai aruncă un ochi şi spre informatică şi matematică, materiile lui preferate la şcoală.

«Nu renunţă niciodată»

“Răducu e un talent nativ, un tip ambiţios, perfecţionist, care munceşte foarte mult şi e mereu dornic să facă lucrurile şi mai bine. Vine primul la antrenamente şi pleacă ultimul. Are mari şanse să fie selecţionat acum pentru lotul naţional de copii. E înalt, are forţă, rezistenţă. Nu renunţă niciodată, aşa cum a dovedit într-un meci în care, deşi avea o mână luxată, a contribuit decisiv la victoria echipei noastre. În proporţie de 99%, eu prevăd că va ajunge un mare poloist, la o echipă importantă din ţară, dar şi viitor component al lotului naţional de seniori.”

Sile Stoica – antrenorul lui Răducu la CSS 1 Bucureşti

Necesităţi financiare

  • echipament sportiv (slip, cască, trening, adidaşi)
  • ajutor financiar pentru cantonamente şi deplasări la întreceri în ţară şi străinătate
  • o hrană adecvată unui copil aflat încă în creştere, care consumă multă energie în pregătire

DESPRE «JURNAL de FAPTE BUNE»

“Jurnal de fapte bune” este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

“La numai 7 ani, Răducu a înţeles că alegerea unui sport precum înotul îl va ajuta să depăşească problemele de sănătate, să se dezvolte frumos şi să urmeze un drum plin de succes şi perspective. Ultimii 5 ani au însemnat pentru Răducu o luptă continuă pentru reuşită, dedicare totală şi speranţă că totul se îndreaptă către împlinirea unui mare vis. Prin intermediul proiectului “Jurnal de fapte bune” îi vom susţine drumul către performanţă şi îl vom încuraja să-şi construiască idealuri cât mai înalte”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.