Daciana îşi trăieşte copilăria pe scenă

29 Jul 2015 23:00

Cea de-a şaptea bursieră a Jurnalului de fapte bune, Daciana Constantea, este deja o mică vedetă locală, după ce a adus acasă, în Câmpia Turzii, zeci de trofee de la concursuri de canto sau de majorete. Şi asta, la doar 11 ani.

Când o vezi plecând de la şcoală cu ghiozdanul în spate, Daciana Constantea pare un copil obişnuit. Câteva străzi mai încolo, însă, cum ajunge la Clubul Copiilor sau la Palatul Cultural Ionel Floaşiu, se transformă, parcă pe loc, într-o mică vedetă, cucerind scenele în timpul antrenamentelor pentru zecile de concursuri de canto sau de majorete care îi umplu programul.

Daciana locuieşte, împreună cu bunica şi cu mama ei, într-un apartament de două camere din Câmpia Turzii. Aici s-a născut, apoi şi-a urmat familia pentru scurtă vreme, în încercările unui trai mai bun, prin Portugalia şi Spania, de unde a revenit însă după divorţul părinţilor. Viorica, mama Dacianei, găteşte, spală, o duce la şcoală, dar joacă şi rolul de manager, urmărind agenda naţională şi, mai nou, internaţională, de concursuri potrivite fetiţei şi ajutând-o să-şi completeze pagina de prezentare de pe Facebook.

De profesie asistentă medicală, Viorica nu-şi găseşte de lucru într-un oraş parcă încremenit după falimentul combinatului de producere a sârmei. Astfel că trei generaţii au ajuns să trăiască din pensia bunicii Vasilina, singura care are un venit lunar stabil în casă, de 1.100 de lei. Ani la rând, mama a făcut tot ce i-a stat în putere să găsească susţinere pentru performanţa Dacianei, apelând la companii, autorităţi, biserică, prieteni şi, în ultimă instanţă, chiar şi la rezervele bunicii.

Daciana, vedeta din bucătărie

“Începuse de la grădiniţă să frecventeze cursul de majorete, unde este, în prezent, căpitanul echipei. Cam în aceeaşi perioadă, într-o zi, după antrenament, a auzit un cântec, şi-a pus un şorţ de bucătărie şi a început să cânte la lingura de lemn. Atunci am remarcat că are acest har”, îşi aminteşte Viorica.

De atunci, Daciana a început să ia lecţii de canto, iniţial la Clubul Copiilor, apoi, alături de Cornel Pop, un fost angajat al teatrelor de revistă din Cluj şi Constanţa, la şcoala sa Bella Musica. “Daciana avea voce, curaj şi prezenţă scenică. Chiar de la prima audiţie, i-am spus imediat mamei că fata aceasta va face carieră în muzică”, ne-a declarat Cornel Pop, cel care, de la bun început, a avut încredere neţărmurită în potenţialul acestui copil şi care i-a şi dat curajul de a se înscrie la concursuri serioase, la care, înainte, nici nu îndrăznea să viseze. Primul trofeu a venit în 2010, la “Mamaia Copiilor”.

daciana2

 

Încurajată de acest prim succes, Daciana a început să participe tot mai des la competiţii: în doar doi ani, a mers la 32 de concursuri naţionale şi internaţionale, de la care a plecat cu peste 60 de distincţii, diplome şi cupe. Toate se regăsesc acum în camera în care stau Daciana, mama şi bunica: într-o vitrină, între păpuşile copilei şi masa la care îşi face zi de zi lecţiile.

Între păpuşi şi festivaluri

Deocamdată, satisfacţiile Dacianei sunt doar de ordin moral – trofee, diplome şi cupe -, chiar dacă participarea la concursurile internaţionale este costisitoare. Până acum, a fost în Malta, Italia sau în Cehia, de unde a p l e c a t acasă cu premiul cel mare al unui festival din Praga, la care au luat parte circa 150 de concurenţi. Abia la începutul anului acesta, la Braşov, la “Steaua Carpaţilor”, micuţa a câştigat şi primii ei bani din muzică. “A primit 300 de lei şi a fost foarte încântată”, îşi aminteşte mama fetiţei, care şi-ar dori însă să îi poată oferi fiicei sale şi câte o pauză din când în când. “Excursiile ei sunt doar la turnee, alte vacanţe nu ne permitem. Ştiu că şi-ar dori şi să ia lecţii de pian, dar asta ne depăşeşte posibilităţile”, ne-a mai spus Viorica.

Are nevoie de cursuri şi de ţinute de scenă

Banii primiţi din bursa oferită de Jurnalul de fapte bune vor fi cheltuiţi pe educaţia muzicală a Dacianei. Mama fetiţei vrea să plătească şi ore de pian, pentru dezvoltarea muzicală a micuţei artiste, şi şi-ar dori să-i poată oferi şi o ţinută-două pentru concursuri. Momentan, Daciana se concentrează pe următoarele concerte din ţară, dar, în toamnă, va veni o adevărată provocare: speră să îşi permită să participe la concursul internaţional din Elveţia, unde a fost invitată.

DESPRE JURNALUL de FAPTE BUNE

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei. Până acum, în cadrul programului au primit burse 7 copii cu aptitudini din cele mai diferite, de la înot la informatică.

“Ne bucurăm să fim alături de Daciana şi să îi oferim sprijinul nostru la începutul unei frumoase poveşti de viitor! Completăm astfel filele Jurnalului de fapte bune cu un talent deosebit, care răzbeşte împotriva tuturor dificultăţilor întâmpinate pe drum”, a declarat Nadia Mitrică, Senior Category Marketing Manager Caroli.

Cum poţi ajuta

Intră pe www.jurnaldefaptebune.ro şi înscrie un copil talentat

Donează în contul Asociaţiei Pentru Familie RO30BRDE410SV21219904100, deschis la BRD

Donează echipament sau instrumente Cum ne poţi contacta Sună la numerele de telefon 021.203.08.49 sau 021.332.75.96 ori trimite e-mail la contact@jurnaldefaptebune.ro.

de Mihai Bacalu