Drumul spre performanţă al 30 de copii excepţionali

24 Jul 2015 8:13

În ajunul lansării celei de-a doua ediţii a Jurnalului de fapte bune, am făcut un bilanţ al performanţelor celor 30 de copii intraţi până acum în program. Iar zecile de trofee obţinute de la primirea bursei și până acum demonstrează că sprijinul primit le-a dat aripi micuţilor.

 de Mirona Hriţcu

La doar patru ani de când a început să practice scrima la nivel profesionist, David Statie este deja multiplu laureat al diverselor competiţii de profil. Nivelul rezultatelor sale şi ambiţia de a a mânui floreta cu iscusinţa lui Athos, muşchetarul său preferat, au convins juriul Jurnalului de fapte bune şi, la începutul lunii mai, David a devenit cel de-al optulea bursier al proiectului.

O lună mai târziu, puştiul de 13 ani reuşea cel mai bun rezultat din palmares: două medalii de aur la Campionatul Naţional de Scrimă pentru copii, atât la proba de individual masculin, cât şi la concursul pe echipe. Mai micuţă ca vârstă, dar mânată de aceeaşi pasiune, floretista Amalia Dumitru a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului de premiere la Concursul Internaţional de Floretă şi Sabie “Plovdiv Cup 2015”, desfăşurat la începutul acestei luni în Bulgaria. A mai urcat astfel o treaptă în ascensiunea sa spre o carieră comparabilă cu a Anei-Maria Brânză, sportiva după ale cărei performanţe se ghidează.

Drum deschis către competițiile internaționale

La fel ca și Amalia, cei mai mulți dintre copiii din program au un ideal în jurul căruia gravitează, un mentor pe urmele căruia vor să pășească, fie că este un personaj de ficțiune, un mare olimpic, un compozitor sau un antrenor. Pentru Maria Mihalache, micuța care la doar opt ani este cunoscută ca vârf de lance al dansului sportiv românesc, ghid este coregraful Mihai Petre, la a cărui școală de dans se pregătește de ani buni.

„În dans, Mariei i-a fost certificat nu numai talentul, ci şi puterea de muncă, ambiţia şi caracterul excepţional care au făcut-o să devină campioană”, spune despre ea fosta vedetă de televiziune.

Maria s-a numărat printre primii bursieri ai Jurnalului de Fapte Bune, iar ajutorul bănesc astfel primit i-a permis să participe la German Open Championships, un concurs internațional desfășurat în Stuttgart la începutul lunii august. Își propusese ca, împreună cu partenerul său, să izbutească un loc 1, și a reușit,vitrina sa de trofee îmbogățindu-se acum cu o medalie de aur la categoria lor de vârstă.

Tot pentru deplasări internaționale avea nevoie de sprijin și Fabiani Gabriel Prcsina, din Petroșani, considerat poate cel mai talentat pianist junior din țară. Mai exact, își dorea cu ardoare să participe la cea mai importantă competiție de profil din Europa, Concursul Internațional ”Piano Talents”, ce a avut loc în vara aceasta în Milano –de unde s-a întors cu un extraordinar premiu II.

Scriem povestea lor de viitor

Fie că excelează la mânuirea unui instrument muzical, la informatică, sporturi sau desen, cei 30 de bursieri ai Jurnalului de fapte bune sunt copii extrem de capabili, ce au fost nevoiți prea des să se resemneze pentru că părinţii nu le puteau achita antrenamentele şi deplasarea la o competiție, sau pentru că echipamentul le rămăsese de mult mic. Fără a ne aroga merite ce nu ne revin – în final, talentul acestor copii le aparține doar lor, iar munca depusă în vederea atingerii obiectivelor este purtată doar pe umerii lor – ne mândrim că am reușit să le redăm speranța, să le oferim șansa de a-și dezvolta potențialul fără grija banilor necesari pentru alimentație, îmbrăcăminte sau transport.

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

“Fiecare pagină din Jurnal poartă o poveste de succes şi fiecare poveste ascunde un suflet tânăr, visător şi plin de speranţă. Ne-am asumat cu mult drag şi responsabilitate să fim alături de aceşti copii şi să le sprijinim visul. Indiferent că au ales o cale artistică sau a sportului de performanţă, vocea lor vibrează la fel atunci când vorbesc despre ceea ce visează sa ajungă. Ne mândrim cu fiecare reuşită a lor pe care o postăm pe pagina de Facebook a Asociaţiei pentru Familie, acolo unde se regăsesc paşii din evoluţia micilor noştri campioni. Suntem mândri și încrezători într-un viitor frumos pentru toţi câştigătorii şi aşteptăm lărgirea echipei prin înscrierea unor noi talente”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.

 Realizări

La şase luni de la lansarea Jurnalului de fapte bune, ne putem lăuda cu performanţe extraordinare atinse de toţi copiii din program, fie că este vorba de premii la concursuri naționale și internaționale, expoziții personale sau olimpiade bifate cu brio.