Fetiţa a cărei «păpuşă» preferată e floreta

30 Jul 2015 7:28

Are agilitatea unei feline şi hotărârea unui adevărat muschetar. Amalia Dumitru este, la 11 ani, una dintre tinerele speranţe ale scrimei – mai precis, floretei – româneşti. Pentru a ajunge acolo unde visează, adică o campioană, munceşte, se antrenează, renunţă la alte bucurii normale pentru o fetiţă de vârsta ei. Ea este cel de-al 22-lea caz selectat de campania Jurnal de fapte bune pentru a fi ajutat.

de Gabriel Peneş

Copilul grăsuţ şi “adus de spate” de altădată s-a transformat ca în poveste într- o lebădă graţioasă, ce te săgetează cu privirea sa albastră. De fapt, s-a metamorfozat într-o fetiţă-muschetar care-şi poartă luptele pe planşa de scrimă. Îndemnată de mamă, Amalia a trecut mai întâi pe la balet, apoi pe la dans şi înot.

“Era bine pentru sănătatea ei să facă lucrurile acestea. Au ajutat-o mult să înveţe să aibă o anumită postură corporală, o anumită ţinută”, povesteşte mămica fetiţei.

Dar parcă nimic nu a atras- o mai mult decât scrima, sport cu care s-a întâlnit în clasa I, când a început cursurile Şcolii nr. 167 din Bucureşti, unde o profesoară inimoasă, Ana Pavel, pregătea copiii pentru acest sport nobil în cadrul CSTA, adică, altfel spus, Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative.

“Îmi place că e un sport individual, că depinde doar de mine dacă pierd sau câştig”, spune Amalia. Sau “Ami”, aşa cum o strigă toţi cunoscuţii. În cei patru ani de scrimă a adunat numeroase medalii, trofee, diplome la zeci de concursuri.

Visează să ajungă ca Ana-Maria Brânză

fie ca Ana-Maria Brânză, marea noastră campioană la spadă. Chiar dacă Amalia s-a specializat în floretă, “mama tuturor celorlalte arme din scrimă”. Proba aceea în care punctul e obţinut doar prin împungerea adversarului cu vârful floretei şi doar pe o anumită porţiune, cea a trunchiului, ce e acoperită de vesta electrică (sau lameul).

Ai nevoie de agilitate, reflexe, rapiditate ca să fii mai bun decât oponentul tău. Iar Amalia are aceste calităţi din plin. Pentru visul ei de a fi campioană, face 2-3 ore de antrenament, aproape zilnic, în afară de orele “normale” de şcoală şi temele pe care trebuie să nu le neglijeze. Pentru asta, participă, aproape săptămânal, la mulţimea de concursuri ce sunt organizate pentru grupa ei de vârstă.

scrima 2

 

Deja se pregăteşte să treacă la grupa superioară, cea a copiilor de 12-13 ani sau “Copiii I”, cum mai e denumită. Pentru asta nu se mai joacă de multă vreme cu păpuşile, înghite în sec dacă ar vrea să mănânce o ciocolată ori o îngheţată în plus. “Păpuşa mea e floreta”, spune Amalia, zâmbind cu tot chipul.

Chitara, o altă pasiune

Undeva, în adâncul ei, mai poartă o pasiune. “Mi-aş dori să învăţ să cânt la chitară. Nu ştiu de ce, dar îmi place, mă atrage mult lucrul ăsta”. Însă până atunci, chiar şi “chitara” ei preferată rămâne tot floreta. Iar “En garde! Pret! Allez!”, cântecul cel mai iubit…

Are nevoie de echipament de scrimă

  • Echipament de scrimă: pantaloni, bluză, plastron (ca o vestă de protecţie ce se îmbracă pe sub bluză) – 800 de lei.
  • Vestă electrică (sau lame-ul), cea care delimitează zona ce poate fi punctată în floretă şi care face posibilă înregistrarea loviturii valabile – 250 de lei.
  • Pantofi (adidaşi) de scrimă – 250 de lei.
  • Susţinerea financiară a deplasărilor la concursuri în ţară şi străinătate.

«Are toate calităţile ca să ajungă acolo unde visează»

“Mi-aduc aminte de primul ei concurs. Era aşa de emoţionată, încât nu a reuşit mai nimic. Nici picioarele nu le putea mişca pe planşă. Amalia este, însă, o fată cu mare voinţă, extrem de muncitoare, iar rezultatele au început să vină în timp. E un sport în care trebuie să înveţi mereu ceva nou, să fii mereu cu ceva mai bun decât adversarul tău. Iar Amalia are toate calităţile ca să ajungă, într-o zi, acolo unde visează!”

Ana Pavel – antrenoarea de floretă a Amaliei

DESPRE «JURNALUL de FAPTE BUNE»

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

“Rezultatele deosebite obţinute la Campionatul Naţional de Floretă ne-au convins că Amalia merită să fie înscrisă printre câştigătorii Jurnalului de fapte bune. Talentul deosebit şi ambiţia o vor duce cu siguranţă pe culmile succesului. Îi dorim putere de muncă şi mult succes!”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.