Fetiţa care i-a cântat Papei

26 Jul 2015 23:30

La doar 15 ani, Maria Crăciun se poate lăuda deja că a cântat cu Al Bano în faţa Papei Ioan Paul sau că poartă ca talisman perlele regretatei Doina Aldea Teodorovici. Rafturile pline de trofee în ultimii zece ani impresionează pe toată lumea şi i-au adus, acum, o nouă bursă în cadrul Jurnalului de Fapte Bune

de Maria Vlad

Frumoasa Maria, a cărei voce este comparată de specialişti cu cea a celebrei Edith Piaf, şi-a revendicat locul pe scenele lumii încă de la vârsta de patru ani, când mama sa a început să recunoască talentul fiicei sale.

”Se urca peste tot, pe canapea, pe mese, lua toate sprayurile din casă pe post de microfon şi cânta cât e ziua de lungă. În familia noastră nu cântase nimeni până atunci, nici nu ştiam ce ar fi mai bine să fac… Până la urmă am dus-o la Casa de Cultură pentru că nu se liniştea deloc, iar acolo regretatul profesor Alexandru Ciorăscu mi-a spus că ea nu este de Casa de Cultură, ci ar trebui să fie deja la festivaluri”, îşi aminteşte Cătălina Lovin, mama Mariei.

Astfel, fără să aibă nici un fel de pregătire de specialitate, nici o oră de canto, la vârsta de 5 ani, micuţa a obţinut premiul III la festivalul ”Cerbul de Aur” pentru copii, cu melodia ”Zâmbiţi, vă rog”. Tot atunci, Maria a întâlnit-o şi pe Mirabela Dauer, artista ale cărei melodii le cânta zi de zi. ”S-a dus la cabina Mirabelei Dauer, care urma să aibă recital, şi i-a spus că şi ea ştie să cânte ”Teatrul de păpuşi”. I-a cântat-o, iar de atunci au rămas prietene”, a mai spus mama Mariei.

MARIA CRACIUN SI MAMA EI CATALINA LOVIN (4)

Cum a ajuns să cânte la Vatican

Au urmat apoi ore în şir petrecute alături de profesorii de canto şi pregătiri pentru festivaluri de muzică, iar rezultatele au fost mereu pe măsură. La vârsta de opt ani, a participat la Festivalul ”Două inimi gemene” de la Chişinău, prezidat de Eugenia Marin, mama regretatei artiste Doina Aldea Teodorovici. ”După ce i s-a dat premiul, Eugenia Marin a urcat pe scenă şi i-a dăruit Mariei perlele Doinei, spunându-i că speră să îi poarte noroc în viaţă”, povesteşte femeia, iar Maria întăreşte: ”De atunci au devenit talismanul meu, le iau mereu cu mine”.

Un alt rol important l-a avut sora mai mare a Mariei, Alexandra, care de două luni este medic rezident pe Terapie Intensivă la Bruxelles, şi care a avut ideea graţie căreia Maria a ajuns să cânte, alături de Al Bano, în faţa Papei, la Vatican. Alexandra era studentă la Medicină în Italia şi a trimis două înregistrări cu Maria la castingul pe care îl făcea RAI Uno pentru emisiunea ”Ti lascio una canzone”.

maria cu diversi la eisiuni sau altceva (1)

Imediat a fost sunată de producătorul de la Rai Uno, care a cerut să o vadă pe Maria şi s-au oferit chiar să îi plătească drumul din România. Aşa a fost Maria selectată să reprezinte România în concurs. A cântat ”La Vie en Rose” şi ”Carusso”, iar juriul a comparat-o cu Edith Piaf. În plus, după emisiune, Al Bano a invitat-o să cânte alături de el la concertul de Crăciun de la Vatican, în faţa Papei. ”Am cântat colinde, dar am avut emoţii ca niciodată, am fost foarte mândră să primesc această invitaţie”, îşi amintește Maria Crăciun.

Cu Albano s-a mai întâlnit în Bucureşti cînd acesta a fost invitat la un spectacol, iar cântăreţul a recunoscut-o şi chiar a invitat-o pe scenă.

”Pe lângă marile nume din muzica veche îmi place de Beyonce, Cristina Aquilera, Sting. În plus, sunt atrasă de fotografie. Mai departe aş vrea ca viaţa mea să fie legată de muzică, asta îmi place, aşa că aş vrea să urmez Conservatorul din Bucureşti. Muzica este viaţa mea şi sper să pot să merg mai departe “, visează Maria.

Bursa, un pas important în cariera Mariei

Viaţa nu a fost prea blândă cu ea şi Maria de mică a ştiut că, deşi muzica este o pasiune, pentru a deveni o carieră trebuie să muncească enorm, şi exact asta face de atâţia ani. Mama este singurul susţinător al familiei, dar salariul de asistent maternal nu este prea mare, iar pregătirea Mariei, transportul către diverse festivaluri sau studiouri de televiziune se dovedesc adesea mult prea costisitoare.

10258582_817457784975125_6387059090122220045_o

”Au fost şi vremuri grele, dar mereu am fost uniţi şi ni s-a deschis o fereastră. Tocmai de aceea e foarte importantă bursa primită în cadrul Jurnalului de Fapte Bune“, spune mama Mariei, care ştie că fiica ei este un copil cu adevărat deosebit.

”Cu Maria am o legătură specială încă dinainte de a o naşte. A fost o sarcină grea, cu probleme, chiar doctoriţa de atunci m-a sfătuit să renunţ. Eram speriată şi descurajată, dar am luat în braţe icoana Maicii Domnului cu pruncul, m-am rugat şi mi-am zis că fie ce o fi eu la copil nu renunţ. A fost cea mai bună hotărâre luată în viaţa mea!’’.

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociația Pentru Familie, cu sprijinul Caroli și în parteneriat cu Libertatea și Fundația Ringier, prin care 30 de copii fără posibilități materiale, dar cu performanțe în sport, muzică, arte sau învățătura, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 lei.

“Maria este un copil vesel și cu mult optimism. Vocea ei deosebită, cu o valoare recunoscută de artişti celebri și mari personalități, va răsuna pe scene celebre ale lumii, aducând încântare în inima publicului. Bursa acordată o va ajuta să-şi perfecționeze talentul și sa obțină noi trofee. Succes Maria, credem în tine! ”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei pentru Familie.

MARIA CRACIUN SI MAMA EI CATALINA LOVIN (6)