Florin face slalom către marea performanţă

4 Jan 2016 13:31

Fusese îndemnat către fotbal sau motociclism, dar a ales schiul. Florin Dolhăscu, un puști din Zărnești, ne dă speranțe că, peste ceva ani, vom vedea înălțându-se și steagul României alături de cel al Rusiei sau Germaniei la campionatele mondiale de biatlon. În continuare, povestea noului bursier al Jurnalului de Fapte Bune.

de Iulian Cuibar

Locuiește la poalele masivului Piatra Craiului, în Zărnești, iar când avea șase ani a văzut cum copii mai mari aleargă alături de un domn frumos costumat. I-a plăcut și i-a spus mamei că ar vrea și el să li se alăture, neștiind că, de fapt, alergarea era doar un antrenament pentru concursurile de schi.

„Îmi plăcea să alerg, dar nu știam că o să încep să schiez. Când am văzut despre ce este vorba nu am mai vrut să merg, dar m-a convins mama. Ea mi-a pus și schiurile în picioare, să nu râdă ceilalți copii de mine”, își amintește zâmbind Florin Robert Dolhăscu.

Băiatul are acum 14 ani, este în clasa a VIII-a și e una din marile speranțe ale fondului și biatlonului din zona Brașovului, fiind legitimat la CSȘ Dinamo Râșnov.

Schiul este un sport costisitor, iar ca să ajungi la performanță talentul este esențial, dar numai dublat de investiții serioase. Iar situația materială a familiei Dolhăscu nu este deloc grozavă, mama fiind singura care lucrează la o fabrică de lângă Brașov, după ce tatăl lui Florin a rămas șomer.

”Nu este deloc ușor, ne mai împrumutăm când are nevoie să meargă la concursuri, facem eforturi, dar facem tot ce putem, cu toată inima, pentru copiii noștri”, spun părinții lui Florin, care mai are un frățior cu trei ani mai mare.

Antrenorul, parte din familie

Deși tatăl l-ar fi vrut la fotbal sau motocross, un sport cu tradiție mare la Zărnești, mama a insistat să facă schi, simțind că acolo este potențialul fiului său. Mai mult, mergea cu el la toate antrenamentele, iar înainte și după acestea, copiii se strângeau la ea la ceai, ca și cum ar fi fost toți ai ei.

foto (2)

 

”Am jucat fotbal în tinerețe, dar am fost înfiat de bunici, iar ei nu au fost de acord să continuu, nu înțelegeau ce înseamnă asta. Tocmai de asta eu l-am încurajat să meargă la sport, chiar dacă nu a ales ce mi-ar fi plăcut mie. Avem mare încredere în el”, spune tatăl adolescentului.

În acest timp, Florin, care este mult timp plecat în catonamente sau la concursuri, încearcă să nu neglijeze școala.

”Mai am o colegă care face atletism de performanță. Ne ajută pe amândoi colegii, profesorii, noi ne chinuim să ajungem la zi cu toate lecțiile”, spune Florin.

În timpul liber, puținul pe care îl mai are, îi place să joace fotbal cu prietenii, confirmând că pasiunea tatălui s-a transmis și ea.

Calitățile și speranța că va ajunge un mare sportiv sunt confirmate de antrenorul său, Nicolae Gârniță, care a remarcat repede calitățile lui Florin.

”La selecția la care a participat am avut 100 de copii, din care au rămas doar 10. Nu are cel mai bun suport social, dată fiind situația materială a familiei, dar acest lucru câteodată motivează mult mai bine și știm multe exemple de sportivi mari care în copilărie nu au trăit în belșug”, ne spune Gârniță, care face practic parte din familia sportivului său.

foto (3)

 

Mentorul lui Florin mai spune despre acesta că baza de sportiv o are deja formată, calitățile i le știe toată lumea, însă sunt foarte importanți următorii ani, cei în care mulți tineri se pierd în fața tentațiilor de tot felul, de la alcool la dependența de tehnologie și internet. ”Dacă nu își pierde capul, dacă rămânem cu toții lângă el, are toate șansele să ajungă un mare sportiv. În 2-3 ani ne vom convinge dacă va merge pe fond sau pe biatlon și sperăm să aibă o carieră cât mai lungă, poate până spre 40 de ani”, a adăugat antrenorul.

„El este foarte iute, i se spune «spiridușul», dar are și rezistență bună, iar aceasta doar prin voință ți-o faci. Este foarte ambițios și conștiincios”.

Nicolae Gârniță, antrenor

 

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 16 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

”Ne bucurăm că, în miezul iernii, acordăm o bursă binemeritată unui mic schior cu rezultate bune și potențial extraordinar.  Practicând un sport deloc ieftin, Florin are nevoie de susținere financiară, și sperăm că sprijinul oferit în cadrul Jurnalului de Fapte Bune va contribui la dezvoltarea acestui tânăr atât de ambițios”, spune Laura Dușleag, directoarea Asociației Pentru Familie.