În căutarea sunetului perfect

27 Jul 2015 17:31

Abia a împlinit 16 ani, dar ştie exact ce vrea de la viaţă. Până va ajunge să cânte în Madison Square Garden, Ecaterina Sălceanu, cea de-a 11-a bursieră a Jurnalului de fapte bune, îşi dedică fiecare zi studiului viorii, “cel mai frumos instrument din lume”.

Cati, aşa cum e alintată de toată lumea, spune că şi-ar fi dorit să studieze muzica încă de când a intrat la şcoală, dar părinţii nu au reuşit s-o înscrie la clasa de vioară, aşa că a fost nevoită să aştepte încă un an. Un an petrecut ca pe ace.

“Mă atrăsese din prima clipă, le spuneam tuturor că nu există pe lume instrument mai frumos…”, spune fetiţa, arătând cu mândrie spre vioara aaşezată cu grijă în colţul camerei. “Aceasta este vioara mea. Cel puţin teoretic, pentru că încă nu am terminat de plătit ratele pentru ea. A costat 1.600 de euro şi nu a fost nouă, ceea ce este foarte bine, pentru că, de regulă, cu cât e mai veche, cu atât e mai bună. E lucrată manual, o bijuterie, nu am luat- o dintr-un magazin oarecare”, continuă ea.

Ca orice bijuterie, şi-ar dori să se bucure de ea cât mai mult timp. “Oricâtă grijă îi port, accesoriile nu mai sunt de prea bună calitate şi mi-e teamă să nu se strice. Ştiu că ar trebui s-o menajez, dar pentru asta aş avea nevoie de un instrument pentru studiu”, mai spune Cati. O vioară preţioasă, aşa cum este cea mânuită de Cati, trebuie să aibă un căluş (suportul pe care stau corzile) dintr-un lemn special, corzi din oţel sau din intestine de oaie şi un arcuş perfect drept – din păcate, al ei e deja curbat.

bune bune bune

Toate aceste detalii, despre care mulţi dintre noi nu au habar, înseamnă sute, chiar mii de euro. Dar nu e deznădăjduită de aceste sume. Ba din contră, ştie că prin talentul ei uriaş, dovedit de zeci de diplome, va convinge oamenii că merită să fie sprijinită. De altfel, cvartetul “Adolescentin”, din care face parte alături de alţi trei colegi la fel de talentaţi, c u l e g e premiu după premiu şi este solicitat la tot mai multe concerte şi recitaluri.

Vrea pe marile scene ale lumii

clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, este o elevă exemplară, are numeroase premii şi la arte plastice. Dovadă a ambiţiei cu care priveşte înainte, şi-a făurit deja în minte viitorul, în detaliu: îşi doreşte să aibă posibilitatea să urmeze un faimos Conservator din Germania şi apoi să îşi continue cariera atât cu cvartetul, dar şi ca solistă, membră, poate, a orchestrei din Berlin sau a celei din Viena. “Împlinirea acestor speranţe m-ar face cea mai fericită şi cea mai mândră din lume. Dacă s-ar adeveri, măcar în parte…”, mărturiseşte Cati.

Vrea să-şi «înnoiască» vioara

Cati e fericită că susţine recitaluri şi concerte peste tot în ţară. Ba chiar, în curând, va pleca alături de colegii ei din cvartet în Austria, într-un schimb cultural de experienţă. În afară de faptul că e necesar să-şi schimbe actualele accesorii de pe vioară pentru că sunt de calitate proastă şi sunetul nu “iese” perfect, adolescenta are şi grija ţinutelor de scenă:

“Nu tot timpul ne acceptă îmbrăcaţi în alb şi negru, ne cer şi rochiţe de seară, potrivite pentru locul unde avem recitalul. O astfel de ţinută costă câteva sute de lei”.

Şi principalul ţel este ca în curând să-şi poată cumpăra o vioară nouă, de studiu, pentru a-şi menaja instrumentul pe care îl are acum şi despre care spune că este perfect: “Când testezi o vioară nouă, simţi dacă ea e aleasa. În timp, cu cât te «apropii » de ea, cu atât ai şansa să atingi sunete mai apropiate de perfecţiune”, ne-a dezvăluit Cati.

DESPRE «JURNALUL de FAPTE BUNE»

“Jurnal de fapte bune” este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

“Un copil gingaş, înzestrat cu mult talent şi dăruire pe măsură pentru pasiunea pe care o are. Drumul pe care a pornit este lung, plin de sacrificii, dar şi cu multe satisfacţii care o motivează să ajungă până la cele mai importante scene ale lumii. Suntem alături de ea, având convingerea că vom avea o mare satisfacţie peste ani!”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.

Cum poţi ajuta

  • Intră pe www.jurnaldefaptebune.ro şi înscrie un copil talentat
  • Donează în contul Asociaţiei Pentru Familie RO30BRDE410SV21219904100, deschis la BRD
  • Donează echipament sau instrumente
  • Cum ne poţi contacta – sună la numerele de telefon 021.203.08.49 sau 021.332.75.96

Autor: Alina VLAD