Locul I la proba de ambiţie şi talent

2 Dec 2015 12:05

Laurenţiu Costinaş, un mic karatist din Baia Mare, face performanţă la cel mai mare nivel. Pentru tăria de a fi luptat cu un start nefericit în viaţă şi de a răzbi prin gloria sportivă, Laurenţiu a primit o nouă bursă din partea Jurnalului de Fapte Bune.

de Vlad Horga

La cei 12 ani ai săi, pare să fie un copil fragil şi retras, dar, odată ce începi să vorbeşti cu el, realizezi că e mai puternic, mai îndrăzneţ şi mai ambiţios decât mulţi copii de vârsta lui. Şi, deşi nu este cunoscut încă de prea multă lume – poate pentru că sportul pe care îl practică nu produce senzaţional -, viitorul ar putea scoate la iveală un mare campion şi, mai ales, un caracter puternic.

De patru ani, de când a început antrenamentele la karate, inspirat de fraţii mai mari, Laurenţiu a umplut casa de zeci de diplome şi medalii. Puse la loc de cinste sunt mai ales titlurile de dublu campion naţional, precum şi medalia de bronz la Campionatul European din Turcia. Trofeele importante obţinute într-un timp atât de scurt i-au dat mult curaj, astfel că pe viitor visează să aibă propriul său club, pentru a-i învăţa şi pe alţii karatele.

„Particip la toate concursurile din Baia Mare şi, când mi se oferă posibilitatea, şi la competiţiile din alte judeţe ale ţării. Mândru sunt mai ales că am reuşit să concurez la două campionate naţionale, la care am luat două medalii de aur şi două de bronz, şi, desigur, că am plecat cu un rezultat bun de la Europene. Asta m-a convins definitiv că trebuie să merg mai departe, iar acum dorinţa mea cea mare este să-mi deschid eu propriul meu club de karate. Şi, bineînţeles, să ajung să studiez la o facultate bună”, spune serios băieţelul.

Şi are toate şansele, pentru că, pe lângă performanţa sportivă, micul karatist este foarte conştiincios şi când vine vorba de şcoală, reuşind să ajungă elev al celei mai prestigioase unităţi de învăţământ din Maramureş, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare. Toate acestea, în contextul în care puştiul trăieşte într-o locuinţă modestă de la marginea oraşului, împreună cu mama şi cei şapte fraţi, dintre care unul născut cu sindrom Down: şase băieţi şi o fată, cu vârste între 9 si 24 ani. Copii buni, cuminţi, care au făcut zid în jurul mamei, pe care o ajută cu orice pot. Care fac totul unul pentru celălalt, realizând că se au doar unii pe alţii şi că familia e mai importantă decât orice avuţie.

12194604_443359649186758_6212693387799490253_o

 

Unii gătesc, alţii îşi ajută frăţiorii mai mici la lecţii, îi iau de la şcoală sau antrenamente. Fie că e vorba de karate, rugby sau şah, mama a ţinut ca fraţii să se ţină nu numai de şcoală, ci să aibă şi activităţi extracuriculare, pentru a învăţa ce înseamnă disciplina şi competitivitatea, singurele care îi pot ajuta să-şi depăşească actuala condiţie.

„Vrea să-şi întreacă fraţii”

În cuvintele Simonei Costinaş, mama lui Laurenţiu, în momentul de faţă, situaţia financiară de acasă nu este deloc favorabilă pentru buna dezvoltare a unui copil ce urmează şcoală şi mai ales un sport. Totuşi, prin felul său de a fi, puştiul pare dispus să biruiască orice obstacol: „e un copil foarte încăpăţânat, ambiţios, dovadă că a intrat la colegiu doar prin forţele lui.

12246746_448395212016535_5939023060936484621_n

 

Are un frate care e masterand, un altul care e student la Universitatea din Ploieşti, unde e bursier de merit, doi sunt liceeni şi doi sunt încă în învăţământul primar. Laurenţiu este foarte mândru de toţi, şi vrea, la rândul său, să îi facă pe ei mândri de el. Regăsesc această ambiţie în el şi când se află pe tatami: el luptă întotdeauna până la capăt, chiar dacă adversarul e mai puternic. Vrea să-şi depăşească condiţia, sa iasă din zona asta în care stăm, vrea să mă facă mândră”.

De ce are nevoie Laurenţiu

  • echipament sportiv de calitate
  • plata deplasărilor la competiţiile naţionale şi internaţionale
  • plata consultaţiilor medicale periodice legate de practicarea acestui sport
  • rechizite, haine
  • alimentaţie corespunzătoare şi suplimente

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 16 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

DSCN0042

 

“Situaţia familiei Costinaş este impresionantă în sine, o femeie care reuşeşte să crească singură opt copii nu poate stârni decât admiraţie. Este cu atât mai emoţionant că aceşti copii sunt atât de buni, cu rezultate atât de frumoase pe toate planurile. Ne bucurăm că reuşim să aducem un strop de speranţă în viaţa lor prin bursa oferită în cadrul Jurnalului de Fapte Bune şi îi ţinem pumnii lui Laurenţiu să-şi vadă măcar o parte din vise împlinite”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.