Mic la stat, mare la sfat

25 Jul 2015 11:59

Pe Marius Brabete toată lumea-l ştie de Măruţ. Porecla i-au dat-o părinţii încă din maternitate, când l-au văzut mic cât o neghină. Energic şi ghiduş, astăzi, la 12 ani, face colecţie de medalii la informatică şi matematică şi plănuieşte să-şi scape familia de o viaţă plină de lipsuri materiale.

Măruţ a venit pe lume la şapte luni, şi, dacă problemele i-ar fi ocolit familia, trebuia să mai aibă un frăţior. Maria, mama sa, nu e nici acum împăcată, gândindu- se că un moment de neatenţie, un mic incident, poate, a dus la pierderea fratelui… Din această tragedie s-a ivit, însă, ca un fluture din cocon, o splendoare de copil. Frumos şi delicat ca o fată, dar aprig şi agil ca un tânăr copt la minte.

Pasionat în egală măsură de calculator şi dans, de înot şi compuneri literare, îngrozit de plictiseală, ajunsese ca, la o vârstă fragedă, să nu mai aibă ”nici o zi fără o activitate extraşcolară. Chiar şi duminica se ducea la biserică, îl ajuta pe preot cu pregătirile de dinainte de slujbă”, îşi aminteşte mama sa. Anii care s-au scurs, puţini la număr câţi sunt, au mai cernut din mulţimea de hobby-uri, pentru că ajunseseră să se anihileze între ele.

Aşa cum s-a întâmplat chiar anul trecut, când a trebuit să se retragă de la olimpiada de informatică de pe judeţul Giurgiu pentru că data de desfăşurare coincidea cu semifinalele Campionatului Mondial de dans Dance Star, unde se calificase. „La dans, eram parte a unei echipe, nu puteam să îmi încurc colegii, dar acesta a şi fost momentul în care am decis să renunţ la performanţa în dans şi să mă dedic cu totul informaticii”, spune Măruţ serios.

Marius a încheiat semestrul I din acest an cu ”10 pe linie”. Cumva surprinzător pentru un pasionat al materiilor cu profil real, a avut dintotdeauna calificative maxime la limba engleză şi la română. ”Recent, a fost lăudat la şcoală pentru o compunere descriptivă despre Bucegi, o mică lucrare de o sensibilitate aparte, care m-a surprins chiar şi pe mine. Ca detaliu oarecum ironic, el nu a fost nici măcar o singură dată la munte”, zâmbeşte mama.

GABI6577

Fascinaţia numerelor

De ce informatică? Pentru că, pe când era la grădiniţă, făcea calcule mentale de ordinul miilor, socotea fără dificultate câte minute sunt într-o săptămână sau o lună şi făcea descompuneri de numere. Şi pentru că sora sa a primit un calculator pe când el era încă bebeluş şi a fost reuşea să termine fără probleme jocuri cu maşini.

Părinţii au intuit că pot transforma entuziasmul lui pentru jocuri în ceva constructiv, iar participarea în cercul de informatică a fost lozul câştigător. Devreme, în clasa I, a început cursuri de specialitate la Palatul Copiilor Giurgiu. Acolo a avut şansa să o întâlnească pe profesoara care l-a luat sub aripa sa şi care l-a ghidat spre atingerea performanţelor de acum, Florina Gogoaşe. Cea care îşi aminteşte azi cum, „spre surprinderea mea, la 7 ani, Măruţ avea cunoştinţe avansate de matematică şi o gândire algoritmică, ceea ce i-a permis ca, în cadrul cercului, să asimileze rapid limbajele de programare C şi C++.

Măruţ cântă, dansează, programează calculatoare… Dar ce nu ştie să facă?!

A dat mereu dovadă de multă voinţă şi tenacitate, iar progresele au fost evidente, dovadă că, din clasa a II-a şi până acum, şi-a realizat un portofoliu impresionant cu premiile obţinute”. Pot aceste performanţe garanta că Marius va ajunge un mare informatician, aşa cum visează? Da, dar cu anumite condiţii, crede Florina Gogoaşe.

La un concurs de informatic╟ 2

Profesoara (care, în ziua redactării materialului, tocmai pleca la Olimpiada Naţională de Informatică, unde Marius reprezintă judeţul Giurgiu), spune că “Măruţ are nevoie de pregătire suplimentară în cadrul unor cursuri specializate de programare, de un laptop şi o tabletă, de un kit de Lego pentru iniţere în senzori şi robotică, dar şi de cursuri de engleză, finalizate cu un examen Cambridge, pentru a putea beneficia de oportunităţile educaţionale internaţionale”.

O familie de pus în ramă

Marius e mezinul unei familii frumoase din Giurgiu, în care împarte atenţia părinţilor cu anul II la Facultatea de Psihologie din Bucureşti şi face zilnic naveta spre Capitală, chiar dacă asta înseamnă să se trezească, zilnic, la 4 dimineaţa. După finalul facultăţii, plănuieşte să se întoarcă în Giurgiu şi să devină o profesoară aşa cum ne-am dori cu toţii pentru copiii noştri. Şi mama lor a fost cadru didactic, ceea ce poate explica buna creştere şi performanţa copiilor.

Conjunctura a făcut ca, după naşterea fetei, să renunţe la carieră pentru a se dedica familiei. La rândul său, tatăl este pensionat medical. Şi totuşi, deşi uneori viaţa de zi cu zi reprezintă un sport extrem, emană cu toţii o seninătate şi o unitate care compensează, poate, pentru restul lipsurilor.

GABI6620

„E adevărat că mama s-a sacrificat pentru noi şi realizez că nu aş fi reuşit să ajung unde sunt acum fără sprijinul ei. Măruţ e mai independent şi curajos, se implică şi e activ atât la şcoală, cât şi în afara ei, ştie să se bucure de timpul liber”, spune Evi. „Eu zic că îmi trăiesc copilări a aşa cum ar trebui”, spune Marius , amintindu-şi de verile în care împreună cu prietenii din cartier şi-au terorizat vecinii furând ba corcoduşe, ba caise, ba mere.

Uitându-te la el, la amestecul de seriozitate, inocenţă şi ghiduşenie care-i compun personalitatea, nu are cum să nu-ţi treacă prin minte că, cine ştie, atâta energie, creativitate şi diversitate de interese erau, poate, hărăzite pentru doi copii, nu doar pentru unul.

PUTEREA EXEMPLULUI

Multimplu olimpic internaţional la informatică, fost student la MIT, fost angajat Google, fondator al site-ului dexonline.ro, Cătălin Frâncu este unul dintre informaticienii la a căror carieră Marius poate spera pe viitor. Încercând să-l pregătească pe micul olimpic pentru anii următori, Cătălin apreciază că “un elev de gimnaziu cu unul-doi ani de experienţă în informatică poate deja să programeze jocuri rudimentare sau alte programe din care el învaţă, dar cu care se şi distrează.

GABI6566

Trecând de partea amuzantă, realitatea e că informatica necesită o putere de abstractizare care trebuie antrenată cât mai timpuriu. Programele de calculator trebuie scrise în limbaje extrem de riguroase şi nu le poţi scrie dacă însăşi mintea ta nu este riguroasă. De aceea, un indiciu că un elev are talent la informatică este doar un început. Talentul trebuie antrenat şi structurat cu sute şi mii de ore de predare şi de practică.”

Bursa oferită de Jurnalul de Fapte Bune va reprezenta, sperăm, impulsul. Talentul nu ţine cont de bugetul familiei.

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune e un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

“Măruţ ştie că, peste ani, când va fi «mare şi bine pregătit», va avea o afacere în domeniul informaticii, reuşind astfel să-şi ajute familia. Credem în visul lui şi îl susţinem din toată inima! Pagina «Măruţ» din Jurnalul de fapte bune va avea culorile succesului, iar noi, toţi cei care i-am fost alături, vom fi mândri. Hai Măruţ!”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.

Cum poţi ajuta

  • Înscrie un copil care are nevoie de ajutorul nostru pe www.jurnaldefaptebune.ro.
  • Donează în contul Asociaţiei Pentru Familie RO30BRDE410SV21219904100, deschis la BRD
  • Donează echipament sau instrumente
  • Pentru a ne contacta, sună la numărul de telefon 021.203.08.49 sau 021.332.75.96 ori trimite e-mail la contact@jurnaldefaptebune.ro.