Mica balerină care vrea să cucerească lumea mare a baletului

19 Nov 2015 9:08

Ca mai toate fetiţele de o şchioapă, Alina Sorescu îşi dorea de mică să ajungă balerină. Primii paşi în acest sens i-a făcut abia pe la nouă ani, când o sală de balet a fost deschisă în micul său orășel. A fost prima care s-a înscris. Acum, este printre primele balerine de vârsta ei din ţară.

de Cătălin Schipor

Alina Ioana Sorescu are 14 ani și chiar dacă face balet de doar șase ani, a reușit performanțe pe care nu le ating alte fete ce au început acest dans de la vârste mai fragede. „Dansa de mică, la noi în toată lumea are această pasiune. Eu dansam și când eram însărcinată cu ea“, povestește râzând mama Alinei, Mihaela, de la geamul casei din Techirghiol.

„Oricine o vede îşi dă seama că atunci când dansează, transmite emoție, se dăruiește întru totul momentului. Are un talent nativ pentru artă şi sporturi, iar dansul le combină armonios pe amândouă.“

Îşi aminteşte cum încă din primii ani din viață îşi însoțea sora mai mare, Alexandra, la un ansamblu de dansuri turcești din localitate, Sureya, unde a început și ea să apară pe scenă pe când avea patru ani. A încercat și dansuri de societate, şi dansuri populare, ba chiar și handbal. În sufletul ei, însă, tânjea după balet, chiar dacă îşi pierduse speranţa că va ajunge să meargă vreodată pe poante, din cauza distanţei faţă de Constanţa şi a costurilor de transport, pe care familia nu le putea acoperi. Doar că soata i-a făcut o surpriză plăcută.

„Aveam 9 ani când am auzit că deschide cineva o sală de balet la noi aici. Am fost prima acolo“, își aduce aminte Alina.

După doar un an de balet, în clasa a V-a a fost admisă la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, la clasa de coregrafie. Pasiunea și dăruirea cu care dansa au compensat lipsa de experienţă, şi în scurt timp se număra deja printre cele mai bune eleve. I-a atras astfel atenţia profesoarei Carmen Chilea, directoarea adjunctă a Colegiului, cu care a început să o pregătească intens. Acum, se antrenează timp de 14 ore pe săptămână. În general, pleacă de acasă la 10 dimineaţa şi ajunge seara după 7, iar pauză de la antrenamente face doar în zilele de duminică – dar și atunci mai repetă acasă în scurtele pauze de învățat la materiile de la școală.

Alina Sorescu (16)_696x1050

Planurile mari ale unei mari balerine

Când a ales acest drum, familia a fost conștientă de sacrificiile ce urmau, dar au susținut-o fără regrete.  Ca să o ajute să îşi îndeplinească visul – să vegheze atent asupra dezvoltării fetiţei şi o însoţească la antrenamente – mama sa nu s-a mai angajat, tatăl fiind singurul suport financiar al familiei. Una dintre investiţiile cel mai greu de susţinut în balet este vestimentaţia: în general, fiecare spectacol sau concurs presupune și o nouă rochiță. Și nu sunt deloc ieftine.

„Prima rochie a fost cea pentru celebrul rol Paquita. Fiind primul balet important în care avea rol principal, am vrut să fie ceva deosebit şi să nu ne uităm la bani, chiar dacă a costat 750 de lei. De atunci, însă, am început să mai întrebăm în stânga și în dreapta cum am putea reduce costurile, iar soluţia găsită este să venim la București să cumpărăm materialele, costumaţiile fiind apoi realizate de o croitoreasă care ne ajută“, mărturiseşte Mihaela Sorescu.

Oricum, eforturile au dat rezultatele dorite, iar rolul Paquitei din actul 4 al piesei de balet i-a adus locul I la acel concurs.

2014-05-26 22.47.50

Până acum, Alina a strâns mai bine de 15 costume și le știe pe fiecare în parte, la ce piesă le-a purtat și ce premii i-au adus. Iar premiile sunt multe, atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe termen lung, plănuieşte să urmeze Facultatea de Coregrafie, apoi îşi doreşte să plece o vreme în afara ţării, să danseze, la un moment dat, pe scenele din Franţa şi Spania. La un moment dat, ar vrea să se întoarcă în ţară şi să îşi deschidă propria sală de balet, unde să poată îndruma copiii pasionați asemenea ei. Până atunci, ţelul cel mai mare, din punct de vedere școlar, este obţinerea locului fruntaş la Olimpiada Națională de Coregrafie. Mai e doar un pas până acolo: anul trecut, Alina s-a clasat pe locul II la nivel naţional.

De ce are nevoie Alina

  • Are nevoie permanentă de poante și costume. Numai o pereche de poante costă 50 de euro, și schimbă câte una la 2-3 luni, după ce „le muncește de nu mai rămân întregi.”
  • Abonament pentru transport în comun de la Techirghiol la Constanţa
  • Bani necesari pentru deplasarea și cazarea la concursuri și olimpiade

„Este un copil inteligent, extrem de devotat dansului, tenace. Este dotată nativ, dar şi muncește foarte mult, adesea lăsând la o parte plăcerile copilăriei, şi are rezultate bune şi la şcoală. Merită tot ajutorul nostru”

Carmen Chilea, profesoara Alinei

Alina Sorescu (21)_1585x1050

Despre Jurnalul de Fapte Bune

Jurnal de fapte bune e un proiect derulat de Asociația Pentru Familie, cu sprijinul Caroli și în parteneriat cu Libertatea și Fundația Ringier, prin care 16 de copii fără posibilități materiale, dar cu performanțe în sport, muzică, arte sau învățătura, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 lei.

“Pentru a ajunge un nume în acest dans atât de armonios este nevoie de multă graţie, pasiune şi talent, iar Alina posedă din plin aceste calităţi. Îi susţinem visul de a ajunge unul dintre vârfurile baletului românesc, având convingerea că bursa oferită în cadrul Jurnalului de Fapte Bune îi va oferi sprijinul necesar realizării marilor performanţe în acest domeniu”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei pentru Familie.