Mihnea, „leul tânăr” al badmintonului românesc

29 Jul 2015 8:40

Pornit pe drumul badmintonului acum 4 ani, Mihnea Crăciun a ajuns cel mai bun jucător din ţară la categoria lui de vărstă, sub 13 ani. Zeci şi zeci de trofee şi de medalii stau mărturie efortului, dar şi talentului acestui puşti crescut mai mult de bunici, şi tot ele au convins Jurnalul de fapte bune să îi acorde o bursă de 12.000 de lei.

de Gabriel Peneş

Mihnea încearcă să se odihnească un pic şi, cu mâinile sub cap, priveşte pereţii camerei, alergând pe ei „cai verzi”. A ajuns un campion renumit – e o realizare fantastică să ajungi şi în Top 10 european – apoi un antrenor extraordinar şi pregăteşte generaţii de copii, de puşti, de adolescenţi în propria sală şi propriul club de badminton.

Poate că are chiar şi o maşină puternică, rapidă, neapărat roşie, dar şi modificată, tunată, aşa cum îl învăţase cândva bunicul. Deschide ochii brusc şi îşi dă seama că încă e tot el, Mihnea, puştiul de doar 12 ani şi că mai devreme doar visase ceva ce şi-ar dori să fie realitate. Într-o vitrină stau zeci de trofee şi de cupe, iar în alte cutii se „odihnesc” nenumăratele medalii cucerite la campionate de tot felul, de la cele municipale la cele naţionale şi chiar balcanice.

Căci Mihnea este nu doar unul dintre cei mai buni şi promiţători tineri jucători de badminton din ţară, ci şi unul dintre cei mai laureaţi: la doar 4 ani de când a pornit pe acest drum, a ajuns cel mai bun jucător din ţară la categoria lui de vărstă, Under 13, ba chiar şi de la categoria superioară, U 15, unde îşi dispută supremaţia chiar cu partenerul lui de la dublu, mai mare cu un an ca vărstă, Victor Zarzu.

Viaţa a făcut ca părinţii lui Mihnea să se despartă încă de la naşterea lui, fiecare luând-o pe căi separate, dar tot viaţa a decis ca pasiunea şi talentul pentru badminton să provină chiar de la tatăl şi bunicul dinspre tată, foşti jucători şi antrenori în acest sport. Pe cei doi, i-a văzut foarte rar până acum.

„Aveau un turneu în Bucureşti şi m-au chemat şi pe mine. Am schimbat câteva pase cu bunicul şi mi-a plăcut. Aşa m-am apucat de badminton”, spune Mihnea.

ALXL8434

Până atunci, fusese pasionat de fotbal şi adevărul e că, dacă s-ar putea, şi-ar dori în acelaşi timp să facî performanţă şi în acest sport, el chiar cucerind şi locul 3 la Cupa Hagi din 2014, din postura de atacant al echipei Şcolii 109, unde învaţă.

Leul şi fluturaşul

N-ar şti să explice exact de ce îi place atât de mult badmintonul. Pur şi simplu îi place. Îl simte, îl visează, il respiră. Mihnea e deja renumit pentru agilitatea, viteza şi dexteritatea jocului său de badminton. Chiar pare ca o mică felină, un leu tănăr cu coama blondă, abia mijită, gata să lovească „fluturaşul” în şi din cele mai neobişnuite poziţii.

Dar nimic nu se obţine uşor, chiar dacă Mihnea pare a face lucrurile uşoare, dat fiind talentul lui aproape neobişnuit. „Când l-am intrebat într-o zi unde, Dumnezeule, mai punem atâtea trofee, mi-a răspuns imediat:„Ştii, tu, buna, cât am muncit pentru ele?”. Şi nu exagerez cu nimic când vă spun că la un concurs schimbă şi 15 tricouri, atât de mult transpiră”, ne povesteşte bunica, cea care, pentru mulţi ani, i-a fost şi tată şi mamă, împreună cu bunicul matern.

Cu căte două ore de antrenament, aproape zi de zi, cu cîte 3 concursuri oficiale aproape lună de lună, lui Mihnea nu-i rămâne prea mult timp pentru altceva. Mai ales că, fireşte, mai trebuie să meargă şi la şcoală, să îşi facă şi temele, fiind deja doar la un an distanţă de clasa a 8-a şi de admiterea la liceu.

ALXL8489

 

Are multă energie, dar şi multe de făcut. Doar uneori, rar, se mai aşează cîteva minute în pat cu mîinile sub cap, alergând „cai verzi” pe pereţi. Şi atunci aţipeşte, visând că e un mare campion, apoi un mare antrenor şi are propria sală şi propriul club de badminton. Şi o maşină roşie, rapidă şi tunată…

„Este unul dintre cei mai talentaţi jucători ai tinerei generaţii”

„Despre Mihnea se poate afirma că este unul dintre cei mai talentaţi jucători de badminton ai celei mai tinere generaţii. Cu siguranţă, talentul lui, dublat de o muncă susţinută îl vor duce pe cele mai înalte culmi ale performanţei în acest sport. Sunt convins că Mihnea va călca pe urmele predecesorilor lui, iar dacă lucrurile vor decurge normal va reprezenta România la o viitoare Olimpiadă!”

Prof. Ionică Iordan – antrenorul lui Mihnea de la CSŞ 6 Bucureşti

De ce are nevoie Mihnea

  • echipament şi materiale specifice badmintonului
  • rachete, accesorii de rachete (cordaj, over grip)
  • echipament individual (tricouri, şorturi, trening, pantofi de badminton)
  • achitarea costurilor deplasării la competiţii naţionale şi internaţionale (trasnport, cazare, masă, taxă de participare)
  • plata costurilor cantonamentelor şi stagiilor de pregătire

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de Fapte Bune este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 16 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de 1.000 de lei.

„Este o mândrie pentru noi să îl putem sprijini pe acest băiat atât de talentat, care ne dă toate motivele să credem în viitorul badmintonului românesc. Sperăm ca bursa oferită în cadrul Jurnalului de Fapte Bune să îi înlesnească drumul spre marea performanţă, prin acoperirea acelor cheltuieli care, pentru familie, se dovedesc un obstacol în momentul de faţă”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.