Povestea celui mai titrat club de kaiac canoe din Europa: CSS Orşova

23 Nov 2015 8:58

E după-amiază de mijloc de noiembrie şi un vânt hotărât ondulează valurile Dunării.  În atmosfera de toamnă, când impulsul te-ar îndemna mai degrabă spre gura sobei, decât spre apa rece şi parcă înfricoşătoare a bătrânului fluviu, aproape 80 de copii îşi aşteaptă nerăbdători tehnicienii să dea startul antrenamentului. Doar fluviul acum tulburat de rafalele reci ale vântului ştie tumultul acestor copii, doar lui i-au împărtăşit sudoarea miilor de ore de muncă, în ambarcaţiunea care îi spintecă de zeci de ani fiinţa, în drumul spre marea performanţă.

de Mihai Bădescu

Cei mai mulţi dintre sportivii care formează astăzi loturile CSS Orşova nici n-au împlinit 15 ani. Se pregătesc aici de un an, doi, trei sau cinci şi pe chipul blajin de copil, dincolo de îndârjirea de a ajunge într-o zi mari campioni, poţi vedea uşor amprenta asprimii lăsată în urmă de antrenamentele istovitoare. Pregătirea începe în sala modernă de forţă, care astăzi arată altfel decât am văzut-o ultima dată când am fost aici.

E mai modernă şi mai cochetă, iar din trecut şi-a păstrat doar parfumul acela fin de campion, despre care parcă a înţeles că nu-i este accesibil oricui, dar în măruntaiele ei, la Orşova acest parfum aparte a devenit obişnuinţă. Elena Meroniac şi Florida Ciută, Cristina Georgiana Popescu şi Denisa Tâlvescu sunt ultimele campioane ale României de juniori, acum senioare, care au plecat de la CSS Orşova şi care aspiră acum la gloria sportivă mondială şi olimpică, primele două la kaiac, celelalte la canotaj. Dar iată câteva frânturi din gîndurile acestor fete de excepţie, ajunse acum la cluburi din Capitală şi componente ale Lotului Olimpic al României.

“Să ascult Imnul naţional este o emoţie pe care nu ştiu să o explic, este o emoţie pe care nu toată lumea o trăieşte. Mă face să mă simt român, eu sunt mândră că sunt româncă şi vreau să scot rezultate pentru România. Pentru sport, că doar aşa putem să ridicăm ţara şi pentru mine, pentru că mi-ar plăcea să se audă de mine mai încolo. Cariera mi-aş dori să fie cât mai bună în continuare, cu rezultate tot mai frumoase” spune Elena Meroniac, tânăra din Suceava care a traversat România pentru a se antrena la CSS Orşova,  iar acum este multiplă campioană mondială şi europenă de juniori şi medaliată cu argint la Jocurile Europene de la Baku în proba de kaiac-canoe, fiind componentă a lotului olimpic.

Elena este şi medaliată cu aur şi argint în probele de kaiac 500 şi 1000 de metri, la europenele de anul acesta din Cehia, şi este singura campioană a canoei româneşti deja calificată la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Rio, în urma Campionatului Mondial de anul acesta.

“Clubul de la Orșova a fost pentru mine ca a doua casă, spune Elena, pentru ca am plecat de lângă cei dragi de la 11 ani, selectată de domnul profesor Bănăduc, și până la 18 ani am trăit acolo multe momente unice ale carierei mele. Practic, acolo mi-am clădit temelia în acest sport şi nu voi uita niciodată ce au însemnat pentru mine acei oameni, antrenori şi dascăli minunaţi”.

Colega de barcă a Elenei, în multe din performanțele obținute ca junioară, a fost Florida Ciută. Tânăra campioană ne împărtășește câteva din trăirile unui sportiv de performanţă. Multiplă campioană europeană şi mondială de juniori în barca de kaiac 2 şi kaiac 4, tânăra a plecat în 2014 de la CSS Orşova la Steaua Bucureşti, unde a devenit vicecampioană mondială de tineret în kaiac-ul de 4, a cucerit bronzul la dublu la europenele de tineret şi un loc 4 la Campioantul Mondial de seniori în proba de kaiac 2.

Lotul de kaiac pe faleza Dunarii la Orsova

Lotul de kaiac pe faleza Dunării la Orșova

“Pentru mine clubul orşovean a fost prima treptă spre podiumul performanţei. Practic acolo mi-am început cariera de sportivă, selectată de domnul Bănăduc, care a reprezentat foarte mult pentru mine, pentru că domnia s-a m-a ajutat să ajung unde sunt acum. Sportul nu mi se pare atât de greu fizic, cât mai mult psihic. Pentru că sunt momentele acelea când îţi vine să renunţi la tot, dar apoi treci peste acea etapă şi te gândeşti că o să fie bine şi că munceşti pentru ceva. Iar când obţii acel rezultat te gândeşti că nu ai greşit atunci când ai mers mai departe şi nu ai renunţat. Este unul dintre cele mai grele lucruri să te despărţi de părinţi la nici 12 ani, să pleci să-i laşi acasă, dar cred că sportul îmi va oferi pe viitor performanţe pe măsura muncii mele”.

Cine le urmează astăzi exemplul

Astăzi locul acestor fete de aur a fost luat de alţi copii frumoşi care bat la porţile performanţei, îndrumaţi de tehnicienii de la CSS Orşova. Sortea Ionuţ Florin este una din speranţele canoelui orşovean, fiind deja medaliat cu aur la campionatele naţionale de la Bascov. Adolescentul din Tismana – Gorj spune că vea să calce în acest sport pe urmele idoului său Liviu Dumitrescu, campion mondial la proba de kaiac, dublu, şi şi-ar dori ca într-o zi să ajungă la mondiale şi chiar la olimpiadă. Coleg de generaţie îi este Gabriel Pescaru. Până să fie selectat, din întâmplare, de profesorul Bănduc, olteanul din Obârşia, Olt nici nu auzise de canoe. Dar acum spune că a început să iubească acest sport, după ce au venit şi primele performanţe. De cinci ani se antrenează la Orșova şi Andrei Petriţa, acum junior II. Legenda canoelui românesc, Ivan Paţaichin, este idolul lui Andrei, care este convins că doar cu multă muncă și dăruire poate ajunge un mare sportiv.

Echipa de baieti

Echipa de băieți

Echipa băieţilor este completată de cea  a fetelor, din care s-au remarcat până acum Actania Virija, Angela Bunelcă şi Ionela Prună. Cele trei copile, prima din Mehedinţi, iar celelalte două tocmai din Sighetul Marmaţiei şi Târgu Neamţ, spun că s-au obişnuit cu greul, chiar dacă sunt departe de casă, şi pentru că îi au alături pe tehnicienii care le pregătesc şi care le sunt antrenori şi părinţi în acelaşi timp.

Echipa de fete

Echipa de fete

Cu medaliile au început să se obişnuiască, sunt cele mai strălucitoare, dar deocamdată pe plan naţional. Dacă însă vor continua la fel, cu siguranţă vor veni şi rezultatele din competiţiile internaţionale, atunci când vor fi aruncate în luptă pentru acesta. Pentru că şi aceste fete, ca de fapt toţi ceilalţi sportivi aflaţi în pregătire la Orşova, sunt conştiente că fac parte dintr-un club care a dat României mari campioni şi tradiţia trebuie dusă mai departe.

Pentru performanțele realizate de acești tineri, Jurnalul de Fapte Bune a decis să ofere echipei de kaiac – canoe din cadrul CSS Orșova un premiu în valoare de 15.500 de lei.