Prima câștigătoare a bursei! Fetița care luptă cu destinul și învinge

25 Jul 2015 16:01

Campania „Jurnal de fapte bune” dă primele roade, iar deschizătoare de drumuri este Marina Corneliu. La doar 12 ani, această fetiţă cu rezultate şcolare mult peste medie, hărăzită cu un talent excepţional pentru tot ce înseamnă arte plastice, a depăşit piedici care ar fi îngenuncheat până acum oameni în toată firea.

Fiecare colţişor al apartamentului în care locuieşte, într-un cartier din marginea Capitalei, poartă însemnele talentului extraordinar al Marinei. Şi-a decorat camera cu tot felul de statuete din pământ vopsit, tablouri pictate cu farduri şi păpuşi din paie, toate create de-a lungul verilor petrecute la ţară. Baia este o adevărată galerie de artă: acum doi ani, înainte de ziua ei, şi-a zis să înfrumuseţeze aspectul încăperii pentru a-şi încânta musafirii: de atunci, animale, zâne şi planete multicolore se înghesuie pe zidurile sălii de baie. De altfel, pereţii casei au fost prima planşă de desen a Marinei.

După cum îşi aminteşte amuzată Laura, mama sa, „poate nu am fost suficient de încântată de primele semne ale talentului Marinei. Avea un an şi jumătate, eu eram deja aproape paralizată din cauza bolii şi reuşisem cu mari eforturi să zugrăvesc casa. Înarmată cu un creion dermatograf, Marina şi-a găsit şevaletul perfect pentru primele desene”. Boala la care face referire este o formă agresivă de poliartrită reumatoidă, afecţiune debilitantă, care foarte rar apare înainte de 30 de ani. Din păcate, Laura a făcut excepţie: a fost diagnosticată la scurt timp după ce a născut, în aceeaşi perioadă în care şi-a pierdut şi soţul, iar câţiva ani a fost imobilizată la pat.

„Lipsa auzului nu este o scuză”

Marina este hipoacuzică, suferind din naştere de o afecţiune care face inutil orice implant auditiv. Stând de vorbă cu ea, însă, e greu să-ţi dai seama că, în lipsa protezelor implantate adânc în ambele urechiuşe, îi înţelege pe cei din jur doar citindu-le cuvintele pe buze. Ceea ce n-a împiedicat-o să îşi cultive talentul sau să performeze la şcoală – dovadă că a terminat clasa a V-a cu media de 9,78. De altfel, nici ea, nici mama nu văd în lipsa auzului un handicap sau, mai ales, o scuză. “Întotdeauna, asta i-am zis, indiferent de obstacolele care se vor ivi, să nu dea niciodată vina pe hipoacuzie”, spune mama, care admite însă că lupta pentru o viaţă “normală” nu este nici uşoară, nici ieftină: cele două aparate auditive costă 9.000 de lei şi au termen de valabilitate de cinci ani, depăşit deja de luni bune. “În ciuda tuturor opreliştilor, este un copil de care mama s-a ocupat foarte mult, fără să se plângă sau să cedeze.

miruna1

 

Pe Marina o ştiu din clasa a II-a şi pot spune cu mâna pe inimă că este o fetiţă deosebită, de o sensibilitate şi o inteligenţă rare. Întotdeauna am fost de părere că talentul ţi-l dă Dumnezeu, dar nu este suficient, iar Marina impresionează prin efortul cu care dublează harurile cu care a fost înzestrată”, spune profesoara de desen a Marinei, Teodora Maricescu, cea care i-a scos talentul la iveală şi l-a promovat la zecile de concursuri naţionale sau din afara ţării, de la care fetiţa îşi păstrează cu sfinţenie diplomele şi medaliile.

Drumul spre Arhitectură, pavat cu premii

Marina pictează, “clasic” sau în apă, modelează, creează figurine prin arta răsucirii fâşiilor de hârtie (quilling), însă aplecarea ei a fost dintotdeauna către lucratul în tuş sau creion. De aceea, prima investiţie din bursa primită în cadrul “Jurnalului de fapte bune” va fi în cursuri de grafică, o nouă treaptă în drumul ei spre Facultatea de Arhitectură, pentru care a optat deja de ani buni. “Dacă ajung arhitect, ajung oriunde”, spune decisă, ţinând în mâini un glob pământesc pe care a însemnat Egiptul, ţara sa de suflet.

DESPRE JURNALUL de FAPTE BUNE

“Jurnal de fapte bune” este un proiect derulat de Asociaţia Pentru Familie, cu sprijinul Caroli şi în parteneriat cu Libertatea şi Fundaţia Ringier, prin care 30 de copii fără posibilităţi materiale, dar cu performanţe în sport, muzică, arte sau învăţătură vor primi burse lunare de câte o mie de lei, timp de un an, valoarea totală a sponsorizării fiind de 360.000 de lei. “Marina şi mama ei reprezintă pentru noi un exemplu de luptă împotriva destinului. Prin faptul că sunt două caractere puternice au reuşit să trezească respectul şi admiraţia în sufletele noastre. Este o mare bucurie să susţinem, prin acest proiect, pregătirea Marinei în domeniul în care visează să lucreze când va fi mare”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei Pentru Familie.