Şi-a găsit refugiul şi energia în muzică

11 Nov 2015 16:21

La prima vedere, Gabriel Cojocaru pare un adolescent ca oricare altul, cu problemele şi bucuriile vârstei de 15 ani. Privind de mai aproape însă, descoperim un tânăr care a atins această normalitate cu sprijinul bunicilor şi al pasiunii nestrămutate pentru muzică. Mai exact, pentru clarinet. În continuare, povestea noului bursier al campaniei Jurnal de Fapte Bune.

de Tudor Chiriac

Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată lui Gabriel de către bunici, cei care îl cresc cu dragoste şi dedicare nestrămutată încă de la vârsta de un an. După ce a deprins tainele pianului, a fost o vreme tentat de vioară, dar până la urmă a ales clarinetul, cândva în clasa a V-a. Un profesor îndrumător le spusese bunicilor că băiatului i s-ar potrivit cel mai bine un instrument de suflat. Nu au stat pe gânduri, decizie de care se bucură şi acum, pentru că, între timp, Gabriel a terminat pe podiumul a zecile de concursuri de clarinet la care a luat parte – ceea ce l-a impulsionat să viseze că, într-o zi, va umple de aplauze marile săli de concerte ale lumii.

„Ce ştiu sigur este că voi da la Conservator, apoi, măcar câţiva ani, sper să lucrez într-o filarmonică, una de prim rang, cum este cea din Viena. Apoi, aş vreau să devin profesor, să mă întorc şi să predau aici, unde am învăţat şi eu”, îşi înşiră Gabriel planul ca şi cum ar fi note pe un portativ imaginar în faţa ochilor.

Profesorul său, pe care bunicul îl consideră deja membru al familiei, crede că băiatul are tot ce trebuie pentru a-şi urma fidel planurile.

„Este un adolescent extraordinar de cuminte, muncitor şi care dă dovadă de un talent şi o perseverenţă ieşite din comun. Este un copil care nu văd să aibă limite”, spune Costel Druţu, profesorul prin mâna căruia au trecut zeci de tineri cu pasiune pentru muzică, toţi premianţi, bursieri şi apoi angajaţi la mari filarmonici.

Şi Adrian Moroşanu, corepetitorul cu care Gabriel lucrează zilnic, ştie că are de-a face cu „un tânăr de perspectivă, ce va deveni tot mai bun. Are tot ce îi trebuie pentru acest lucru şi sprijinul familiei pentru asta”.

Alături de bunicii săi

Bunicii merg cu schimbul în deplasări

Bunica spune că, înainte ca Gabriel să se apuce de cântat, muzica clasică o „speria”, ceva legat de aceste tonalităţi îi dădeau fiori. Astăzi, în ciuda tuturor greutăţilor şi lipsei banilor, femeia nu se vede nicăieri în altă parte decât alături de nepot, la bine şi la greu.

„Nici nu mai concep să nu îl aud zilnic repetând. Copilul ăsta e bucuria noastră, e mai important decât oricine şi orice. Ce bani avem, strângem şi mergem cu schimbul cu el în toate deplasările la concursuri sau olimpiade. Să aibă pe cineva aproape”, ne spune Geta Creţu, cu chipul luminat de mândrie.

La rândul său, bunicul Sandu merge şi el, cât de des poate, în deplasările copilului în ţară. Ştie că la un moment dat acesta va trebui să plece singur, să rămână pe cont propriu, însă îşi face griji pentru copilul pe care l-a crescut de la câteva luni. „Sincer, eu l-am susţinut pe el şi el pe mine. Am avut trei intervenţii cardiace până acum şi de fiecare dată ce mi-a dat puterea să continui în fiecare zi a fost dorinţa să îl văd om”, spune bărbatul.

IMG_2148

Împreună cu profesorii Druţu si Moroşanu

De ce are nevoie Gabriel

  • Taxe și costuri de participare la concursuri (deplasare, cazare, taxă de participare la concursuri de muzică etc);
  • Costuri de întreţinere a instrumentului: în primul rând, schimbarea anciilor, mici lame elastice de lemn, fixate în muştiucul clarinetului, menite să producă sau să intensifice sunetele.
  • Pe termen lung, achiziţia unui instrument performant. În momentul de faţă, Gabriel lucrează cu un clarinet “decent”, pe care bunicii au plătit 6.000 de lei, în multe rate. Un instrument foarte bun, aşa cum şi-ar dori băiatul, costă, însă, peste 3.000 de euro.

CARTE DE VIZITĂ

Gabriel are camera tapetată de diplome, cele mai importante fiind următoarele:

  • locul 1 la olimpiadele şcolare de profil din zona Moldovei (2012, 2013, 2014, 2015)
  • locul 3 la olimpiada națională de clarinet 2015
  • locul 1, concursul internaţional de interpretare “George Georgescu”, Tulcea, 2012 şi 2015
  • premiul 2 la Concursul internațional de interpretare instrumentală “Ion Goia”, Iaşi, 2014 şi 2015

Despre Jurnalul de fapte bune

Jurnal de fapte bune e un proiect derulat de Asociația Pentru Familie, cu sprijinul Caroli și în parteneriat cu Libertatea și Fundația Ringier, prin care 16 de copii fără posibilități materiale, dar cu performanțe în sport, muzică, arte sau învățătura, vor primi timp de un an burse lunare în valoare de  1.000 lei.

“Pentru Gabriel muzica a ajuns să fie energia care îl face să continue şi motivaţia de a deveni mai bun în fiecare zi. De aproape cinci ani cântă zi de zi la clarinet şi nu se vede făcând nimic altceva în viitor. Iar noi, initiatorii Jurnalului de Fapte Bune, avem încredere că, prin bursa oferită timp de un an de acum încolo, va reuşi să participe la multe competiţii, să se perfecţioneze şi să-şi urmeze liniştit drumul  spre celebra filarmonică vieneză”, spune Laura Duşleag, directoarea Asociaţiei pentru Familie.